En god nattesøvn er afgørende for om det bliver en god dag.
Det gælder både dig og dit barn. Her spiller dynen en vigtig rolle.
En god dyne giver bedre søvn. Vi har lavet en guide, som hjælper dig med at vælge den rigtige dyne til dit barn.
Det skal du være opmærksom på, når du vælger dyne
Valg af dyne er langt hen ad vejen et temperamentsspørgsmål. Men der er et par ting, du med fordel kan forholde dig til, inden du kører dankortet igennem.
- Hvor stor er dynen? Passer den til barnet og sengen?
- Hvilket materiale er dynen lavet af?
Fiber, dun eller uld - hvad er bedst?
Dyner til børn findes oftest i fiber eller dun, men kan efterhånden også fås flere steder i uld. Det er smag og behag hvad du vælger her, men der er naturligvis forskel på materialerne.
Fiberdynen er et godt og billigere alternativ til dyner med naturfyld. Fiberdyner efterligner dun og fjers egenskaber, herunder evnen til at isolere. Derudover har fiberdynen den fremragende kvalitet, at den kan vaskes og tørres igen og igen, uden at miste form og uden at ødelægge fibrene. Har du et barn med allergi, kan fiberdynen derfor være en god løsning.
Tip: Når du tørretumbler dynen, er det vigtigt at den tørrer helt færdig i tørretumbleren, da den ellers vil mugne. Hvis du vejer dynen før og efter tørring, kan du kontrollere, at den er 100% tør. Et par tennisbolde i tørretumbleren er i øvrigt med til at sikre, at fyldet fordeler sig jævnt.
Dundynen er den, de fleste vælger. Dundynen er fra naturens hånd udstyret med en rigtig god isolationsevne. Den har desuden gode ventilerende egenskaber, så overskudsvarmen nemt kan komme ud af dynen. Dermed sikres en god temperatur under dynen. Dundynen tåler dog ikke maskinvask så ofte som fiberdynen, men har bedre af at tørre og lufte udenfor. Har du en have med tørresnor, er det derfor oplagt at vælge en dundyne. Der er næsten ikke noget mere lækkert end en lufttørret dyne.
Ulddynen er et godt valg året rundt. Uld er et naturprodukt, som har fantastiske evner til at regulere varmen og absorbere fugten fra kroppen, så temperaturen under synen altid føles behagelig. Uld regulerer både kulde og varme på et niveau, som hverken fiber eller dun kan hamle op med. Uanset om barnet sveder eller fryser, så regulerer ulden barnets kropstemperatur. Det er fremragende egenskaber i et sundt sovemiljø. Ulddynen kan vaskes på uldprogram eller luftes på tørresnoren i haven.
Se vores udvalg af dyner til baby og junior
Hvornår skifter man fra babydyne til juniordyne?
På et tidspunkt skal babydynen skiftes ud med juniordynen - men hvornår? Det enkle svar er: Når dit barn kaster babydynen af, så er det tid til at skifte til juniordynen. Så længe babydynen bliver på, er der ingen grund til at skifte.
For et mere præcist svar, skal du finde målebåndet frem. Det er rart at kunne hive dynen godt op om ørerne uden at tæerne stikker ud i den anden ende. Børn vokser i forskelligt tempo og i sidste ende afgør dit barns højde, hvornår babydynen ryger ud og juniordynen flytter ind.
En babydyne måler 100 cm. i længden og juniordynen er 140 cm. lang.
Babydynen kan typisk bruges indtil barnet vokser sig længere end 90 cm., hvilket for mange børn sker omkring 1-års alderen. Juniordynen kan bruges indtil barnet har nået ca. 120 cm. Det er naturligvis individuelt, hvornår det sker og netop derfor er det højde og ikke alder, du skal måle på. Men ofte er børn klar til voksendynen, når de er 6-7 år.
Brug størrelsesguiden her som tommelfingerregel, når du skal vælge mellem babydyne og juniordyne.
Størrelsesguide
Type |
Størrelse |
Barnets højde |
Babydyne |
70 x 100 cm. |
Op til 90 cm. (ca. 1 år) |
Juniordyne |
100 x 140 cm. |
Op til 120 cm. (6-7 år) |
Voksendyne |
140 x 200 cm. |
Over 120 cm. |
Tip: Babydynen kan ofte bruges i barnevognen i længere tid. Her er ikke så meget plads til at sparke dynen af og den kan stoppes godt ned om barnet. Det giver babydynen lidt længere levetid.
Når barnet sover udenfor om vinteren
Mange børn sover udenfor i barnevognen - også om vinteren. Det kan man heldigvis sagtens i Danmark. Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger er det helt forsvarligt, så længe barnet er rask og temperaturen ikke kommer under 10 minusgrader. Dog skal du være opmærksom på barnevognens placering, varmeisolationsevne og barnets påklædning.
Det handler mest af alt om sund fornuft. Stil barnevognen i en god krog i læ for blæst, regn og rimfald. Sørg for at barnevognen er vind- og vandtæt hele vejen rundt. Pak barnet godt ind i varmt tøj og en dyne, som dækker hele kroppen.
Men det vigtigste råd fra Sundhedsstyrelsen går på at holde opsyn, når barnet sover udenfor. Især små børn under 1 år er særligt sårbare overfor kulde. De bevæger sig mindre, når de sover og reagerer ikke nødvendigvis selv, hvis de begynder at fryse.
Tjek om barnet har det godt, ved at mærke efter i nakken, hvor huden skal føles tilpas varm.
Vælg en dyne der fjerner fugt og holder på varmen
Naturlige materialer som uld og dun hjælper med at regulere kroppens temperatur - uanset om barnet sover inde eller ude, hvor vejret spiller ind.
Du har sikkert prøvet at vågne badet i kold sved. Alting klistrer til kroppen og du sveder og fryser på samme tid. Det er helt naturligt, at kroppen afgiver fugt i søvne. Problemet opstår, hvis fugten ikke kan komme igennem dynen.
Se på materialerne i hele sengen lige fra dyne og pude til betræk, lagen og nattøj. Er materialerne naturlige og åndbare? Det er ikke helt ligegyldigt, hvad vi putter børnene i, når de sover. Bomuldssengetøj har langt større temperaturregulerende effekt end fx kunstige eller syntetiske materialer.
Det er især vigtigt at tænke i temperaturregulering, når du har små børn, som sover det meste af et døgn og ikke selv kan vende sig eller sparke dynen af.
Små børn regulerer ikke deres egen kropstemperatur på samme måde som større børn eller voksne. Her har du brug for en temperaturregulerende dyne, som optager fugten og samtidig holder babyen tør og varm. Det får du med naturlige materialer som uld og dun.
Arctic & Nordisk Tekstil har mange års erfaring med dyner og forklarer, at dynens varmeevne bestemmes af luften i dynen. Det er altså primært luften, der holder på varmen. Jo lettere og luftigere fyldet er, jo mindre fyld har vi brug for til at holde varmen. Hvis fx to dyner med dunfyld er lige tykke, vil den der vejer mindst være den varmeste.
Du kan også hjælpe det gode indeklima i sengen på vej ved at slå dynen til side om morgenen, så fugten fra nattesveden fordamper. Når du alligevel lufter ud i børneværelset, kan du lige smide dynen op i vindueskarmen, så den også får lidt frisk luft.
Ifølge Arctic & Nordisk Tekstil er det en god idé, at lade dynen dampe af, inden sengen redes om morgenen. Dynen må gerne rystes og luftes jævnligt, men helst ikke udsættes for direkte sollys - så behold betrækket på, når du lufter dynen i solskin.
Det giver bedre søvn til dit barn og i forlængelse deraf også bedre søvn til dig.
Hovedpuder til børn
Du behøver ikke at tænke på hovedpude til dit barn det første års tid. Babyen har brug for bevægefrihed til hovedet og der vil en hovedpude ellers være i vejen.
Når du køber din første juniordyne, kan du passende købe en hovedpude med. Men indtil da sover de fleste babyer bedst uden hovedpude.
Når barnet når skolealderen, kan man godt bruge en lav voksenpude.
Efterlad en kommentar
Denne side er beskyttet af hCaptcha, og hCaptchas Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.